Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Het Drankenkabinet
Zuidvliet 10
3141 AL MAASSLUIS

Openingstijden

Ma: gesloten
Di: 09.00 - 18.00 uur
Wo: 09.00 - 18.00 uur
Do: 09.00 - 18.00 uur
Vr: 09.00 - 18.00 uur
Za: 09.00 - 17.00 uur
Zo: gesloten

Proeverij geopend van woensdag t/m zondag vanaf 15.00 uur !!

Het Drankenkabinet úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Het is weer aspergetijd

Het is weer aspergetijd

Nader verklaard: de asperge

Er bestaan drie soorten asperges: witte, groene en paarse. De eerste twee zijn onder de grond gegroeid en uit het licht gehouden, de laatste heeft wel de zon gezien. In Noordwest-Europa zijn de witte asperges het meest gebruikelijk, in landen als Italië de groene asperges. De paarse asperge is een nicheproduct. 

Het seizoen

Het aspergeseizoen is betrekkelijk kort; in Nederland ongeveer twee maanden. De eerste asperges steken in de lente de kop op (naar gelang de temperaturen in februari of begin maart). Traditioneel wordt er geoogst vanaf de tweede donderdag van april tot 24 juni (Hoogfeest van de geboorte van de Heilige Johannes de Doper). Hierna wordt de plant met rust gelaten om deze de tijd te geven om te groeien, zodat er nieuwe energie wordt opgedaan voor het volgende jaar. 

Opening aspergeseizoen 2016

Kwaliteitsklassen

Asperges worden in klasses verdeeld naar gelang de dikte en de schoonheid. Qua dikte wordt het AA-formaat (20-28 mm) als optimaal beschouwd, maar ook de A (16-20 mm), B (12-16 mm) en AAA (>28 mm) formaten worden, indien de asperge verder mooi is, tot de hoogste kwaliteitsklasse gerekend. Om als superieur van kwaliteit te gelden, moet een asperge recht zijn, voldoende lengte hebben, geen verkleuring hebben aan de kop, geen open kop hebben, niet hol zijn, geen beschadigingen bevatten, geen roest (bruine plekjes) bevatten en een mooi regelmatig uiterlijk hebben.


Recept: Asperges met gerookte zalm en kruidendressing

Ingrediënten:
1 kg verse Asperges
1 bouillontablet of zout
150 gram boter
nootmuskaat, peper, zout, citroensap
2 el. fijngesneden kruiden (peterselie, dille, dragon, kervel, bieslook)
2 el. witte balsamicoazijn
2 hard gekookt en fijn gesneden eieren
4 plakken dun gesneden licht gerookte zalm

Bereidingswijze

Leg de asperges voor bereiding ca. 15 minuten in koud water. Geschilde asperges kunnen zo “op adem komen” en ongeschilde asperges zijn dan gemakkelijker te schillen. Om de asperges te schillen pakt u deze bij de kop, zet u de dunschiller ca. 2 cm onder de kop in en schilt u tot de onderzijde. Let op dat u bij het schillen geen sliertjes laat zitten, deze worden erg draderig. Snijd een klein stukje naar gelang de versheid van de onderzijde van de asperge. Zet de asperges (staand of liggend ) op in koud water. Als u een staande pan gebruikt moet de pan tot de helft met water gevuld zijn. Voeg eventueel naar smaak zout of een bouillontablet toe en breng het water aan de kook. Een klontje boter maakt de smaak van de asperge nog nét iets romiger. Nadat het kookpunt is bereikt, afhankelijk van de dikte, 3 tot 5 minuten goed door laten koken. Daarna de pan van vuur halen en in het kookvocht laten nagaren in ca. 10 min. Controleren van de gaarheid is eenvoudig door even met een vork in het onderzijde van de asperge te prikken. De asperges zijn gereed om opgediend te worden.

Kruidendressing
Smelt in een pan de boter, nootmuskaat en iets citroensap. Voeg daarna de kruiden balsamicoazijn en eieren toe. U kunt de saus daarna met peper en zout op smaak maken. Verdeel de uitgelekte asperges op een schaal of bord. Daar bovenop legt u de zalm en tot slot schenkt u de saus er over.

Serveer er gekookte of gebakken aardappelen bij. Smakelijk eten!

Instructiefilmpje asperge schillen